Genealogie Pagina 10073 (Aantekeningen)

de Smit Apolonia [Vrouwelijk] g. Bef 1659 Lamswaarde (Ned.), , , - o. Bef 27 Feb 1702 Lamswaarde (Ned.), , ,

Change: 2 Jul 2012

4 folio 397 dd.27.02.1702 :
Voogd: Jan Bogaert.

(Research):vanaf jaarNOTE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:02:43
_CRE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:01:10

Terug naar de hoofdpagina

Heije Gillis [Mannelijk] g. Abt 1600 Lamswaarde (Ned.), , , - o. Abt 1659 Lamswaarde (Ned.), , ,
Change: 2 Jul 2012

t de nota's van Gustaaf Heye van Clinge (Ned.) (mijn nummering blz. 24v):
"42
Naar school gaan was in die tijd (wij zijn nu ca. 1658; 't steekt op geen jaar, het is allemaal al zo lang geleden) nog verre van algemeen, laat staan verplicht. Hoogstens volgde men de zg. zondagsschool waar men naast godsdienst ook iets van lezen en schrijven kon leren. Veelal alleen in de winter, want ofschoon het (RK) verboden was op zondagen te werken, gebeurde dat toch vrij regelmatig, waarbij alle hulp van halfwassenen welkom was.
Van Gilles' oudste mannen ligt het nog vers in ons geheugen dat zij al dagelijks mee liepen op het land; 't is nu zover dat Petrus en Jan aan het werk gezet worden op den hof, de schuur en de stallen.
Wat deden die gasten daar zoal op dien hof?; wij van den boerenbuiten zijn daar wel van op de hoogte; voor anderen is aan te bevelen het boek van Pier Geijt: "De boerenhoven van Senes bispueri", Olsene 1904 te lezen.
Joosken die was nog maar acht jaar en zat achter de katten, liet zich in den boogaart aan de staart van kleine muttens voort trekken of kroop bij de hond in 't kot om mee te helpen waken. Joosken had daar een wreed uitzicht: naar 't Oosten tot op Rozenberg want in de Dreef stonden toen slechts drie huiskes. Naar het noorden zag hij tot aan de Boudeloodijk, niks in de weg: de Prins Hendrikstraat bestond nog niet, al de huizen die daar nu staan zijn gebouwd op grond welke toen bij de boerderij van Gilles Heye behoorde.
Bij den oprit van Gilles' boerderij stonden twee arbeiders-huisjes; die kunnen wij nu situeren op de hoek van de Dreef en de P.H. straat.
Aan wat nu de Jacobus De Waelstraat heet, stonden tot voor 1800 een tiental huizen van differente grootte en de boerderij van Stallaert, waar in die jaren baas Bogaert woonde. (Vgl. pagina's 24, 38 en 39)
Het geluk vliegt, en voor ons overgrootouders vervloog een groot deel van hun geluk tijdens de Kerstdagen van 1656 en wel door het overlijden in die dagen van hun oudste zoon Maarten; zevenëntwintig jaren oud. Woorden schieten hier weerom tekort; achteraf weten wij dat deze zware beproeving voor Gilles en Digna de laatste was in hun jaren van samen zijn.
Martinus Hije is te Hulst begraven. De koster noteert het als volgt: "27 December (1656) begraven Maarten Hey van Lamswaerde, drie poosen geluit met de cleene clock". (GAH mag. N 23)
Ondanks het nog dagelijks knagend verdriet om het verlies van Maarten, moest de nering ook in het nieuwe jaar verder gaan. In de schuren lag nog een gedeelte van de graanoogst te wachten op de dorsers. Daarna kwam het ploegwerk en ander labeur op 't braakland en de akkers bestemd voor de zomerspullen.
Geeraert, Petrus en Jan werden in de komende jaren verder wegwijs gemaakt door hun vader en de daggelders. Deze kennis zal hen eerder dan verwacht van pas komen; laten we niet op de tijd vooruit lopen, doch ons aan de volgorde der jaren en gebeurtenissenhouden."

De tekst van volgende akte komt eveneens uit de nota's van Gustaaf Heye (mijn nummering blz.27):
18/1
"Kennelick zij dat Bernaert Numan als procurator van het Clooster van Boudeloo verhuert ende in loyalen pacht ghegheven heeft aen Gilles Haye, ghetrouwt hebbende de weduwe Andries Huyssens, zoo den selven ooc ghekent(*) ghehuert ende in loyalen pachte ghenomen te hebben van des voorschreven Cloosters pachtgoet in de Voghel ligghende,
groot zevenen veertich gemeten 180 roeden, de juste mate onbegrepen, waermede den voorschreven pachter hem tevrede hout ende dit voor eenen termyn van neghen jaeren, danoff dierste vallen ende verschijnen sal Sinte Martensmisse 1600 ende achtentwintich, voor de somme van veerthien pont groot, acht sacken terwe ende thien cappoenen tsiaers, vrij ende suyver ghelt, boven alle oncosten van geschoten, contributien, dijckbellingen, ordinaire ende extraordinaire costen, hoedanich de selve souden moghen wesen, uitghesteken grontgaeten, nieuwe sluysen ofte nieuwe inlaghen, indien daer eenighe op de heveringhe van Lamsweerde moesten gheleijt worden.
Te betaelen alle jaeren tot Hulst in twee payementen, dierste maendachs naer Sinte Martensdaghe ende tweede maendachs naer drye Coninghendach daer naest volgende. Item moet den pachter huyzen, schueren ende stallen wel ende loffelick onderhouden, oncost den Cloostere, ende die tsynen affscheeden, sonder het carielsteen dat sijne vunderinghen heeft, weerdich toffer somme van tweentnegentich pont vijfthien schellingen zeven grooten; gelijck hij de selve den clooster inghrekent ende affghecort heeftende noch affcorten mach met vier pont groot alle jaeren totter concurentie van de voorschreven tweentneghentich ponden XV schellingen VII grooten.
Ende indien deselve huysen ende schueren ten expireren ende thijnde afscheyden meer weert dan voorsecht es, sal hem bij den voorschreven Cloostere het surplus ende beternisse opgheleydt worden, ende worden de selve ooc bevonden min weert te syn, soo sal den pachter daervan den Clooster moeten instant doen.
Item vermach den pachter op dese voorschreven landen gheenen derrick te stecken op verbeurte vande zelve derrick ende boete daertoe staende ende instant te doen vande schade die daer bevonden sal wesen.
Item es den pachter ghehouden te doen maelen op onsen meulen van Lamsweerden ten XVI vate.
Item moet het gulde van Lamsweerden hulpen onderhouden ghelijck als dandere erffpachters; tselve lant aen niemant anders voorts verhueren, noch in deele noch int gheheele op pene van pachtbrake indient den Prelaet belieft.
In alle welcke conditien den voorschreven pachtere heeft verbonden zyne persoon ende goederen, hebbende en toecommende, belovende daer en boven dese voorwaerden wettelyck ende executoir te verkennen voor Schepenen van Hulsterambacht ende hen in alle voorschreven conditien te laeten condempneren, alle de oncosten den Cloostere.
Toirconden der waerheit zijn hieraff ghemaeckt twee ghelijcke contracten, op elcke van partyen onderteeckent. Desen XXVI Januarij 1626.
Dits Y merck van Gilles Heije".
(*) = erkent.
(Voor kopie van deze overeenkomst, zie bijlage 2.)
Opmerking: deze kopie heb ik niet van Gustaaf Heye ontvangen.

(Research):vanaf jaarNOTE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:02:43
_CRE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:01:10

Terug naar de hoofdpagina



Deze HTML database is gemaakt met een geregistreerde versie van GED4WEB icon (web page link)GED4WEB versie 4.44

Back to Top Of Page

Terug naar de hoofdpagina

Copyright 2025 Harry Truyman