Genealogie Pagina 14496 (Aantekeningen)

Braem Godevaert [Mannelijk] g. Abt 1395-1400 - o. 6 Apr 1451 Gent, , ,

Change: 2 Jul 2012

. Godevaert Braem werd in 1426 hoofdschepen van het Land van Waas. Hij kon toen niet ouder dan 23 jaar geweest zijn omdat zijn ouders Boudewijn Braem en Clara Van Stapele in 1403 huwden. Hij komtin 1429 als schildknaap voor op de lijst van edelen die woonden in het Land van Waas. Het hoogtepunt van zijn loopbaan bereikte hij op 11 mei 1450 toen Filips de Goede hem tot hoogbaljuw van het Land van Waas benoemde. In datzelfde jaar zegelde hij (effen schildveld, schildhoofd met een uitkomende leeuw) als baljuw en meier van de hertog van Bourgondië voor het Land van Waas. In het midden van de 15de eeuw voerde de stad Gent een lange en bloedige strijd tegen Philips, hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen. Deze strijd ging vooral om het verkrijgen van meer democratische besturen in plaats van de partijdige willekeur van de zijde van de aangestelde of vererfde hoge ambten. De Gentenaren voerden deze strijd met steun van de Wase bevolking wier magistraten de moed hadden een krachtig protest te zenden naar de hertog, zeggende dat zijn eis van belastingen 'was contrarie aen alle rechten ende oude ercommen, smakende meer specie van tyrannie als rebellie van de ondersaten'. Dat het hoofdcollege van het Land van Waas het ernstig voorhad, blijkt uit het feit dat het de hoogbaljuw Godevaert Braem in hechtenis nam en uitleverde aan Gent, waar hij werd onthoofd. Een tijdgenoot beschreef hoe na zijn executie zijn stoffelijk overschot, omkranst met veertig grote wassen kaarsen, door een menigte Waaslanders naar Sint Niklaas werd gebracht. Hij werd er begraven in het schip van de Sint Niklaaskerk. Dezelfde kroniekschrijver vermeld dat Godevaert Braem stamde uit een jongere tak van het huis Vilain van Gent en van Sint Jansteen.
Volgens de Wase kroniekschrijver Daniel Braem (o 1685 Tielrode zoon van Jan en Johanna Van Lare, ? 1740), woonde Godevaert Braem te Tielrode op het pachtgoed van Jan Van Rode. Het zou hierbij gaan om de Hofwijk nr. 4546 (nu/1868/: nr. 333334 van de sectie B, aangeduid als: 'de dreve, waeterput en hofstede van de weduwe griffier Keppens, wezende den hove en heerlykhede van Thermegem'. De auteurs de Potter en Broeckaert geven de volgende aanwijzing voor de woonst van de oudere generaties Braem: 'De herinneringen aan de meeste dezer heerlijkheden en leenen zijn heden te Elversele, zoals meest overigens overal, uitgestorven. Ook is er op het grondgebied dezer gemeente geen enkel overblijfsel eens kasteels recht gebleven, niets, behalve de gebouwen eener ouderwetsche hoeve, uitkomende aan eene dreef rechtover de kerk, en welke men binnentreedt door eene sterk gemetselde poort, waarop het jaartal 1648 staat te lezen. Men beweert nochtans dat de adellijke familie Braem, afstammende van degene der Vilains, hierharen burcht bezat, die destijds, onder anderen door den evengenoemden Godevaert Braem, in de geschiedenis des Lands van Waas om zijn rampzalig einde genoegzaam bekend) zou bewoond geweest zijn...In het leenboek van 1435 gewaagt alleenlijk van een dezen laatste (Godevaert Braem) toebehoorend leen, gelegen te Tielrode, doch dat zich evenwel ook te Elversele uitstrekte, blijkens de er van voorkomende beschrijving in het leenregister van 1528, luidende: 'Jan Braem, filius Godevaerts, es houdende een leen van den grave van Vlaenderen, groot twintig bundren, luttel min oft meer, gheleghen binnen der prochie van Helverzele ende Tielroede, int landt van Waes, waeraef hij maer en heeft up ende afvaerens ontrent zes bundren, landende oost sheeren strate, zuudt Philips ende Adriaen Braems volchleen, west Philips, Adriaen ende Hugo Braems volchleen, noordt Kateline Braems volchleen.' Dit leen was den graaf van Vlaanderen in de oorlog dienstplichtig met een paard, ter waarde van honderd schellingen pari. Godevaert Braem huwde in 1429 Clara Utenswaene, gezegd van Halen, overl. na 1452, dochter van Tristan en Aleide van Steenhoute. Clara Utenswaene werd als weduwe van Godevaert Braem van al haar goederen beroofd.

DEATH: Volgens het artikel van Martin Braem in A.K.O.K.W., Deel 107 (2004), blz.213-333, "Godevaert Braem (ca 1395-1452), Baljuw van het Land van Waas, slachtoffer van de strijd tussen Gent en Filips de Goede", wordt de aanhouding van Godevaert geplaatstin maart 1452. Hoogstens een paar weken later zou hij zijn terechtgesteld in Gent.
De verwarring rond deze datering wordt in hetzelfde artikel toegelicht op de blz.267-268.

BURIAL: Zie bovenvermeld artikel van Martin Braem, blz.275.

(Research):vanaf jaarNOTE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:03:02
_CRE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:01:11

Terug naar de hoofdpagina

Utenswaene, gezegd van Halen Clara [Vrouwelijk] o. Aft 1452
Change: 2 Jul 2012

(Research):vanaf jaar_CRE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:01:11

Terug naar de hoofdpagina



Deze HTML database is gemaakt met een geregistreerde versie van GED4WEB icon (web page link)GED4WEB versie 4.44

Back to Top Of Page

Terug naar de hoofdpagina

Copyright 2025 Harry Truyman