Heij(e) (Hey) Francies [Mannelijk] g. 4 Nov 1775 Hontenisse (Ned.), , , - o. 25 Mar 1847 Lamswaarde (Ned.), , ,
waarde.
BIOGRAPHY: Uit de nota's van Gustaaf Heye (mijn nummering blz. 25v):
"316
Anno Domini 1825 brengt ons weer terug bij Francies Heij en Annacatrien De Wael, den 14e mei van dat jaar gehuwd; dit hier vermeld pro memorie.
Francies en Anna Catharina zijn amper vijf weken getrouwd als haar vader Jacob de Wael (Opmerking: haar vader is toch Dignum ?) op 16 juni 1825 sterft op de leeftijd van 63 jaar. Francies Heij heeft den tijd niet gehad om zijn schoonvader goed te leren kennen.
Voor Anna Catharina zal het overlijden van haar vader wellicht zeer moeilijk gevallen zijn: vader overleden en aan den arm een man welke zij pas enkele maanden kende. Van de andere kant het was er een van Koo De Wael, en die stonden bekend dat zij zich niet al te vlug uit het lood lieten schieten.
Francies' schoonvader is op 17 juni 1825 (Opmerking: moet het niet zijn 18 juni ?) op het kerkhof van Ossenisse begraven.
In de loop van ons verdere verhaal zullen wij terloops de belangrijkste feiten, betrekking hebbende op Jacobs overlijden, mede beschrijven of later als bijlagen toevoegen.
Francies Heij heeft het in die zomer van 1825 behoorlijk druk; zijn landerijen labeuren en scheuren; tussendoor oogsten en dorsen en tot september bijna elke week naar Ossenisse. Francies en zijn vrouw moesten daar den enen tijd aanwezig zijn voor voogdij over de minderjarige kinderen van zijn schoonvader; kort nadien was het de boedelbeschrijving, verkoop van vruchten te velde en ander zaken welke daarmede verband hielden.
Francies en zijn vrouw geven er in de wintermaanden de voorkeur aan om thuis te blijven op hun hof, dan een modderbad te gaan nemen op de slechte wegen tussen den Boudeloodijk en Ossenisse. Een reden te meer voor deze gang van zaken was het heuglijke feit dat Anna Cathrina hoogzwannger was en zo komen wij weer waar we zijn moeten.
Op 10 april 1826 werd in het gezin van Francies en Anna Catharina hun eerste kind geboren, een meisje, het welk bij haar doopsel dezelfde voornamen krijgt als haar moeder en haar grootmoeder, te weten: Anna Catharina. Bij haar doop was nonkel Judocus Buysrogge haar peter, grootmoeder Anna Catharina Adriaansens was haar meter.
Er kwam dus weer jong leven op de boerderij aan
t Oliekot en dat zou nog toenemen want eind 1826 worden Judocus Buysrogge en Apolonia Heij verblijd met de geboorte van een zoon, dewelke zij de naam Judocus geven. Peter en meter waren bij die gelegenheidvader Francies en zijn vrouw Annacatrien.
Ondertussen was ons overgrootmoeder Anna Catharina de Wael weer ferm in verwachting, zij zelf en grootvader Francies Heij hoopten op een zoon.
Hoop doet leven: den vijftienden maart 1827 werd hun een zoon Judocus geboren en deze Judocus Heije is echt ons overgrootvader, vanaf ons dan gerekend.
Peter over deze zoon werd toendertijd Judocus De Wael fs Dignum oftewel de kraamvrouw haar broeder. Het meterschap over onze peteren was weggelegd voor zijn zuster "van halven bedde" : Apolonia Heij."
(Research):vanaf jaarBAPM: FORM Place,County,State,Country
BAPM: DEAT
NOTE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:02:20
_CRE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:01:09
. 2):
310
Uit het voorgaande is ons bekend dat Anna Catharina de Wael sinds 15 april 1825 als echtgenote van Francies Heij en nieuwe bazin op het landgoed onderaan den Boudeloodijk in den Oostvogelpolder is komen wonen.
Aan het gegeven dat Francies' dochter en schoonzoon nog enkele jaren bij hen inwoonden -tot zij naar 't huisje kort bij de hoeve verhuisden- wel, daar gaan wij hier niet al te diep op ingaan; de belangrijkste feiten zullen wij kort weergeven.
------------
Over de voorouders van ons overgrootmoeder Catharina de Wael (33) zijn ons meerdere gegevens bekend.
Anna Catharina is te Ossenisse geboren op 30 juli 1794 als dochter van Dignum de Wael en van Anna Catharina Adriaensens. Aangezien wij haar doopakte niet hebben gevonden, moeten wij ook de namen van haar doopheffers schuldig blijven.
Haar ouders -Dignum en Anna Catharina- waren landbouwers in de zg. De Nijspolder onder Ossenisse op de hofstede gekend als het "Huis der Nesse" of het "Oud hof". Deze wetenschap hebben wij uit de SvG opgemaakt na 't overlijden van Anna Catharina Adriaensens; met deze voornaam ligt het soms wat moeilijk om aan te geven welke wij bedoelen: moeder of dochter. Wij zullen van beiden dan ook telkens trachten de familienaam er aan te koppelen, waarvan akte.
Haar reeds meermaals vernoemde ouders -Dignum en Anna Catharina- zijn gehuwd te Axel op 19 februari 1792; de bruidegom was meerderjarig en voor de bruid was haar vader Gijsbertus Adriaensens tegenwoordig en gaf zijn toestemming. Dat hun huwelijk te Axel plaats vond, kwam door het feit dat de familie Adriaensens-Warteel bij het gehucht Kampen woonden; toendertijd horende onder Axelambacht. Meer bepaald woonde die familie toendertijd op de hofstede welke wij thans kennen als bewoond door familie De Nijs-Audenaert.
Omtrent 1989 hebben wij enkele foto's gemaakt van het oorspronkelijke zeer unieke woonhuis; spijtig genoeg sprak den baas van plannen tot nieuwbouw. Als hierbij aansluitend de thans bestaande woning wordt afgebroken, gaat er weer een juweeltje uit vroeger tijden verloren. Hopelijk maakt de gemeente Hontenisse bij de uitgifte van de bouwaanvraag monumentenzorg op de hoogte van een dergelijk plan. Het betreft hier nog steeds de hofstede van het echtpaar De Nijs-Audenaert. Op de verdere afstamming van Francies Heij' schoonmoeder komen we later nog uitgebrieder terug; alles op zijn tijd en wij gaan hierna verder met de familie De Wael; al dan niet met ae of aa.
Dignum De Wael's ouders (Jacobus de Wael en Marianne Schouwerlink) hadden staande hun huwelijk (in 1757) de twee grootste hofsteden van de De Nijspolder in eigendom verworven.
Anno 1757, toen Jacobus en Marianne huwden, was dit zeer tot ongenoegen van Jacobus' vader (eveneens Jacobus geheten) omwille van 't feit dat Marianne slechts landarbeidster was en haar vader was van den armen van Pauluspolder begraven. Den ouden Jacob heeft zich op haar lelijk miskeken, toen Marianne Schouwerlink stierf kon van haar nalatenschap heel Hulsterambacht begraven worden.
(Research):vanaf jaarNOTE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:02:20
_CRE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:01:09
Deze HTML database is gemaakt met een geregistreerde versie van GED4WEB versie 4.44
Copyright 2025 Harry Truyman