Genealogie Pagina 9258 (Aantekeningen)

De Kever Jan Benedikt [Mannelijk] g. 21 Mar 1765 Verrebroek, , , - o. 11 Jul 1834 Beveren-Waas, , ,

Source: @S16@
Change: 2 Jul 2012

n het overlijden van zijn moeder. In deze overlijdensakte wordt vermeld dat hij vrederechter was van het kanton Beveren.
- Richard Willems publiceerde een levensschets van deze J.B. De Kever in "Het Land van Beveren", jg. XV 1972, Nr. 4, blz. 111 tot 134. Verhalen over J.B. Tassijns en pastoor Stepman van Haasdonk komen hierin ook aan bod.
In verband met het overlijden van De Kever volgend citaat (blz. 132-133):

"(J.B. De Kever) werd echter na de val van Napoleon als vrederechter beëdigd te Beveren. Hij die alle menselijke wetten met de voeten getreden had moest nu vrede gaan stichten en geschillen oplossen ! ...
En het volk vertelt, aldus Haasdonk onder het Frans Beheer (P. Van de Velde, 1898) : De Kever had te Beveren eene zaak met den zoon van Tassijns te vereffenen, dien hij op wreede manier ter dood had gebracht. De uitspraak was ten voordele van de zoon; aan wien De Kever met een zeker genoegen vroeg : Hewel Tassijns, zijt gij nu tevreden ? waarop deze antwoordde Ja maar had gy zo met mynen vader gedaan, 't ware beter geweest !
Van die tijd af werd De Kever mensenschuw. Hij kon geen vrede meer vinden en werd wanhopig.
Volgens diverse bronnen zou hij toen gewoond hebben in de Kloosterstraat te Beveren. Het huis is in 1971 afgebroken en bevond zich in de bocht recht tegenover de huidige technische school (het vroegere Vredegerecht); dit gebouw deed echter in die tijd nog geen dienst als vredegercht daar het eerst in 1855 door de gemeente werd aangekocht.
Op 11 juli 1834 verhing De Kever zich op de zolder van zijn huis in de Kloosterstraat. Wanhoop !
Hier hangen echter weer grote sluiers rond de figuur van De Kever. Zomin ik tot nu toe iets gevonden heb over zijn leven tussen 1800 en zijn dood hebben wij zekerheid over de oorzaak van zijn dood.
In de overlijdensakte lezen we het volgende
Het jaar 1834 den 11sten juli ten tien ure 's morgens, voor ons Constantinus Edwardus Lesseliers, eersten ... gelast met den borgelijken stant van Beveren, zijn gekomen Pieter Joannes Goedertier oudt 54 jaer winkelier ende Henry Eyerman oudt 22 jaer, schrijver, beide wonende tot Beveren, naeste geburen van den overledenen de welke ons verklaren dat omtrent drij uren van dezen morgen Jean Benedikt De Kever oudt 70 jaer vrederechter van 't kanton Beveren aldaer in dezelfde gemeente wonende en geboren te Verrebroek, zoon van Martinus Balduinus Gerardus De Kever en Joanna Theresia Truyman beide overleden te Beveren overleden in zijne woning, staende in de Kloosterstraat alhier overleden is ... enz..."

Hieruit kunnen we niet afleiden dat De Kever zelfmoord zou gepleegd hebben. Bij het nazien van de registers van begraving, berustend op de huidige dekenij, is het echter wel opvallend dat geen J.B. De Kever te vinden is. Hieruit zouden we dan wel kunnen afleiden dat De Kever in ongewijde aarde werd begraven. Zelfmoord was o.a. een reden om niet in gewijde aarde begraven te worden. Spijtig dat de registers van het kerkhof zoek zijn geraakt.
Dat De Kever wel degelijk een enorm gehaat persoon moet geweest zijn, blijkt uit de vele vertelsels en fantasieën die men rond zijn persoon geweven heeft.
Zo werd er verteld dat er tijdens de nacht vóór de begrafenis een groot onweer losbarst(t)e en dat een grote zwarte hond het huis van De Kever binnenliep en het lijk wegnam. Men heeft de kist dan met stenen gevuld en zo op de ongewijde grond in het graf geworpen.
Anderen vertelden dat het onweer losbrak tijdens de zinking en dat eveneens een grote hond met het lijk ging lopen. Ook wordt er verteld dat een zwarte hond op het graf zat en dit dagenlang na de dood van De Kever.
In een oude herberg, ze is nu verdwenen, in de Vrasenestraat te Beveren, uitgebaat door Celest Dresselaers, gehuwd met Anna Virginie Willems, hing achter de schenkbank een tekening van L. Pauwels met volgende ondertekening : Copie van L. Pauwels Beveren 1897. Deze tekening stelt de driebeukige St-Martinuskerk voor, hetgeen bewijst dat het origineel zeker vóór 1839 moet gemaakt zijn, omdat 1839 het jaartal is waarop de kerk haar twee zijbeuken heeft bijgekregen. Op de tekening staat een man te paard afgebeeld. En het is zeer interessant te weten dat alle cafébezoekers die ruiter als De Kever betitelden. (Deze tekening bestaat nog en is in privé-bezit te Beveren).

Zie ook: A.De Witte, "Bronnen over De dood van Tassyns (1799) Kritische beschouwingen" in "Het Land van Beveren", jg. XVI 1973, Nr. 1, blz. 12 tot 22.

Zie ook: Gustaaf Asaert, "Beveren in de Antwerpse pers. 4.Dood van een "wrede" rechter." in "Het Land van Beveren", jg. XXXVII 1994, Nr. 4, blz. 165.:
"Den Antwerpenaer, 15 juli 1834, p. 2.
In den nagt van 11 tot 12 dezer heeft den genaemden Joannes Benoist Dekever, oud 70 jaeren, vrederechter van het kanton van Beveren, Oost-Vlaenderen, zich zelven verhangen. Men is onbekend met de oorzaek dezer wandaed." ...
Nota: Merk op dat de datering in dit bericht niet overeenstemt met de overlijdensakte (zie hoger).

(Research):vanaf jaarNOTE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:02:37
_CRE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:01:09

Terug naar de hoofdpagina

Truyman Cornelius [Mannelijk] g. 15 Nov 1638 Stekene, , ,
Source: @S16@
Change: 2 Jul 2012

8 / 299-1. (De moeder heet hier "Gerinx Anna"). (Akt niet nagezien).

(Research):vanaf jaarBAPM: FORM Place,County,State,Country
BAPM: SOUR @S22@
NOTE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:02:37
_CRE: _CRE
DATE 26 JUL 2020
TIME 01:01:09

Terug naar de hoofdpagina



Deze HTML database is gemaakt met een geregistreerde versie van GED4WEB icon (web page link)GED4WEB versie 4.44

Back to Top Of Page

Terug naar de hoofdpagina

Copyright 2025 Harry Truyman