English   Français




Gaspard Truyman 1862 - 1903


Zoon van Léopold Truyman en Jeanne Saive



Geboorteaangifte Gaspard Truyman

Gaspard Truyman is geboren op 17 september 1862 te Elsene.
Hij is de zoon van Léopold Truyman (pâtissier, geboren te Brussel)
en Jeanne Saive (wasvrouw, geboren te Vilvoorde)
Hij overleden is op 04 januari 1903 te Saint-Laurent-du-Maroni (Frans-Guyana).


Op 28 september 1883 is Gaspard veroordeeld tot drie jaar gevangenis
voor een "gekwalificeerde diefstal" gepleegd in Elsene.
Hij heeft een deel van die straf in de gevangenis van Brugge uitgezeten
en een deel in de gevangenis van Mons.
Gaspard werd vrijgelaten op 08 december1886 (hij kreeg een strafvermindering van 313 en 1/12 dagen).
De gevangenisregisters onthulden een schokkend patroon van misdaden.
1880: nachtelijke verstoringen
1881: slagen en vernietiging; Overvallen en mishandeling.
1882: eenvoudige diefstal en poging tot diefstal; vrijwillige slagen; beroving
1883: Landloperij
Daarna is hij schijnbaar naar Frankrijk afgezakt waar hij de misdaden heeft gepleegd
die ik de in het volgend artikel in de meeste Franse kranten heb teruggevonden.
Le Morbihannais, Courier de Campagne, Le Messin, Le Stephanois, L'est Républicain,
La Charente, La Salut Public, La Petite Parisien en Le Matin, La Croix.

Met dank aan Wim Vandenberghe
(vrijwilliger bij het Rijksarchief die gevangenisregisters helpt te digitaliseren)


Op afbeeldingen klikken
om te vergroten

<



HET ROMANTISCHE VERHAAL VAN EEN INBREKER.
Een zeer opmerkelijk verhaal is aan het licht gekomen in het Hof van Assisen in Parijs.
Het werd verteld door de raadsman van een gevangene die beschuldigd werd van lidmaatschap van een inbrekersbende. De dramatis persona bestaan uit een ex-commandant van de gendarmes, een "gewone gendarme" en een beroepscrimineel die tot voor kort het beroemde Chateau Rouge in de Rue Galande in Parijs beheerde.
Op een avond verleidde Gaspard Truyman, bekend om zijn vocale talenten als de liedjesverteller van het Chateau Rouge," de boeven die zoals gewoonlijk in dat etablissement bijeenkwamen met een liedje en nam een collecte op.
Toen hij langs een van de tafels liep, vroeg een man met een zwarte baard en een militair uiterlijk, gekleed in een arbeidersblouse, hem iets te drinken. Na de collecte nam Gaspard Truyman plaats aan de tafel van deze man. Er werden hem een paar vragen gesteld en uiteindelijk vergezelde hij zijn gastheer naar buiten.
Eenmaal op straat werd hem plotseling gevraagd Wilt u tienduizd Franse frank verdienen?" "Om tienduizend Franse frank zou ik alles doen," antwoordde Gaspard Truyman veelbetekenend. "Zelfs iemand vermoorden?" "Ja." Je zou toch niet bang zijn dat je op het laatste moment de moed zou verliezen? Niet als er tienduizend Franse frank aan hangt." Dat was het korte gesprek, en na het maken van een afspraak voor de volgende dag in Mother Martin's restaurant, 3, Rue St. Severin. vertrok de Man van de Misdaad "-de naam waarmee Truyman altijd naar hem verwijst- na de "Songster een vijf-frankstuk te hebben gegeven. Beide mannen hielden zich aan de afspraak, en tijdens het diner legde de Man van de Misdaad uit dat de dienst die hij Truyman wilde bewijzen het doden van een gendarme was, Ik zal niet tevreden zijn," zei hij. totdat het schepsel dood is. Hij moet binnen een week sterven. Als je hem gedood hebt, is het niet meer dan tienduizend Franse frank. Dat zal ik je geven. Je krijgt ook een jaarlijks pensioen van twaalfhonderd franse frank., en ik zal je uithuwelijken aan een jonge vrouw met veertig duizend franse frank bruidsschat." Daar zou ik vier gendarmes voor vermoorden," zei Gaspard Truyman dapper.
Op een tweede rendez-vous, in een restaurant op de Boulevard Sebastopol, verscheen de Man van de Misdaad" in een nieuw jasje. Hij was niet langer gekleed als steenhouwer met een volle baard, maar was gekleed in een modieuze jas en droeg het lint van het Legioen van Eer, een korte bokkenbaard en een zorgvuldig gewaxte snor. Bij deze gelegenheid werd de naam van de gendarme die gedood zou worden, de plaats waar hij woonde en hoe men hem kon leren kennen, uitgelegd. Truymani ontving een aantal valse baarden, enz., een half dozijn sigaren vergiftigd met strychnine, twee flesjes van dat gif, en een dolk. Deze laatste mocht alleen in het uiterste geval gebruikt worden. Truyman werd vervolgens naar het treinstation van Lyon gebracht, waar hem een ticket voor zijn desertie en een geldbedrag werden overhandigd. Ondanks zijn eerdere vastberadenheid verzwakte Truyman op het laatste moment, en in plaats van de gendarme te vergiftigen vertelde hij hem het hele verhaal. Het is mijn ex-commandant," riep de gendarme. "Hij is er niet tevreden mee dat hij mijn vrouw heeft afgepakt. Nu wil hij mij uit de weg ruimen." Truyman werd gearresteerd, herhaalde zijn verhaal voor de magistraat en er werd een onderzoek ingesteld. Analyse van de sigaren en flessen toonde de inhoud aan. Het bleek dat de commandant zijn positie had verloren vanwege het schandaal dat was veroorzaakt door zijn relaties met de vrouw van de gendarme, en Truyman's verklaringen werden van begin tot eind geverifieerd.
Het verslag van de onderzoekende magistraat aan het parket eindigde echter met de woorden: Er is zelfs geen begin gemaakt met de uitvoering van de plob, en aangezien deze alleen mislukt is door de wil van de auteur, kan er geen vervolging worden ingesteld tegen de opdrachtgever of zijn medeplichtige. Maar ik beschouw het als mijn plicht om de zaak onder uw aandacht te brengen, omdat ik geloof dat ex-commandant X- een Ridder van het Legioen van Eer is en een commando in de politiereserve heeft. In dit geval moet zijn gedrag worden gerapporteerd aan de juiste autoriteiten. " Het werd gerapporteerd en de "Man van de Misdaad" verloor zijn lintje en zijn commando. Truyman, op vrije voeten gesteld, keerde terug naar Parijs, sloot zich aan bij een bende inbrekers en werd gepakt. Zijn advocaat vertelde het verhaal aan de jury in de hoop dat het in het voordeel van zijn cliënt zou zijn. De rechter liet het politiedossier opvragen en het bleek tot in de kleinste details te kloppen. Gaspard Truyman werd desondanks in 1896 veroordeeld tot acht jaar dwangarbeid en naar Frans-Guyana gestuurd waar hij dan op 04-01-1903 overleden is.





Overlijdensakte Gaspard Truyman


<
Terug naar naamindex / Back to Name index/ Retour a l'Index des noms



Terug naar/ Back to/ www.truyman-familie.be